Korspostfönster

Under 2020 så har jag renoverat fönster till denna korsbyggnad i Resele socken. Huset var tidigare ett rödmålat timmerhus men fick år 1917 en beige grov putsfasad med en armering av vass på timret. Fönsterfoder är slätputsade och målade vita. Fönstrena är av korspost typ och har stora munblåsta glas och varsin öppningsbar sida.
Putshusen går att se lite här och var i det här området i olika variationer.

Fönstren var i några väderstreck i väldigt dåligt skick. Där har min kollega Joakim (www.jkfinsnickeri.se) tillverkat nya delar med samma profiler till fönsterbågarna som jag har fogat in där virket var ruttet. De fick sedan en ockrakulör och mittposterna mellan bågarna ska också målas i samma kulör. Invändigt fick kulörerna vara kvar i sitt gamla skick, de är gråmålade i vissa rum, blågråa i andra och i köket finns en lasyrmålning som matchar alla snickerier i hela rummet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s